Suyun önemi

Suyun önemi
Bu yazımızda suyun öneminden bahsediyoruz...

Suyun önemi

Su canlıların hayati fonksiyonlarının devamı için oldukça önemlidir. Tüm canlıların biyolojik fonksiyonlarında ve yaşamsal faaliyetlerinde suyun işlevi vardır. İnsan vücudunun büyük bir bölümünü su oluşturmaktadır. Yeryüzünün %70'ini kaplamakta olan suyun ancak %0.3'ü içilebilir durumdadır. Bu nedenle suyun önemi günden güne artmakta ve dünyanın pek çok bölgesinde su sıkıntıları baş göstermektedir.

Suyun vücudunuzdaki işlevi

Beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesi için suya ihtiyaç vardır. Vücut sıcaklığının düzenlenmesinde de su kullanılmaktadır. Kanımızın %83'ü sudan oluşmakta ve bu nedenle vücut içerisindeki maddesel taşımında su önemli bir rol oynamaktadır. Kemiklerin %22'si sudur ve eklemleri koruyan eklem sıvıları da su içermektedir. Ayrıca su toksinlerin temizlenmesinde de görevlidir. Besin ve oksijeni hücrelere ulaştırmaktadır. Nefesin nemlendirilmesinde ve metabolizmanın düzenli olarak çalışmasında etkilidir. İç organları dış etkilerden korur. Vücuda alınan besinlerin sindiriminde yardımcı etkisi vardır. Ayrıca kasların da %75'i sudur. Vücut hücrelerinin nem dengesinin korunmasında görevlidir. Cilde yumuşaklık sağlar ve yaşlılık belirtilerini azaltır. Gözlere canlı bir görünüm ve parlaklık sağlar. Yaşlılarda alzheimer hastalığı riskini azalttığı bilinmektedir.
Vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında ve hücre zarlarının kurumayarak işlevsel özelliğini yerine getirebilmesinde önemlidir. Birçok maddenin vücuda alımı için öncelikle suda çözünmesi gerekmektedir. Örneğin oksijenin vücutta kullanılabilmesi için öncelikle suda çözünmesi gerekir. Bu nedenle solunum sisteminin yüzeyleri nemli bir dokuya sahiptir. Vitamin ve minerallerin vücutta kullanılmak üzere çözülmesinde görevlidir. Böbrek çalışmasını kolaylaştırarak böbreği fonksiyonel hale getirir. Su vücudu dışarıdan temizlediği gibi aynı zamanda vücudun içsel temizliğini de yerine getirmenin yegane yoludur. Ayrıca su oldukça doyurucudur ve diyetlerde kullanımı zayıflamaya yardımcı olabilmektedir. Günlük alınması gereken sıvı miktarı kişinin metabolizmasına göre farklılık göstermekle birlikte günde ortalama en az 3 litredir.

Yorumlar

  1. Suyun önemini susuz kaldığımızda anlayacağız, kaynaklar hızla tükeniyor, gereksiz su tüketimi yapmayalım arkadaşlar.

    YanıtlaSil
  2. Vücudun çoğu su, hücrelerimizin çoğu su, su hayattır. sağlıklı bir metabolizma için böbreklerin düzgün çalışması için su önemli bizim için.

    YanıtlaSil
  3. yazın en sevdiğim şey kana kana soğuk su içmek :)) yazın zaten günde 10 litreden fazla su içiyoruzdur.

    YanıtlaSil
  4. sabah kahvaltıdan önce bir bardak su içmenin yararlı olduğu söyleniyor.

    YanıtlaSil
  5. Vücudun işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli bi şey zaten su içmek, her gün mutlaka su için.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder