Mutlu çocuk yetiştirmek

Mutlu çocuk yetiştirmek
Mutlu çocuk yetiştirmek, anne ve çocuk kategorimizin yeni yazısı...
Çocuk gelişiminde, ilk 10 yaşın etkisi büyüktür. Aile ortamında huzurlu yetişen ve yeterince sevildiğini hisseden çocuklar, kendinden emin ve kararlı bireyler olur. Bu sebeple daha mutlu çocuklar yetiştirmek için, ilk 10 yaşa dikkat etmek gerekir. Ailesini rol model olarak gören çocuk, kendisine yapılan uyarıların, ailesinde uygulandığını görmek ister. Uzmanların bu konuda ailelere verdiği uyarılar, şu şekilde sıralanabilir;

Tutarlılık

Anne-babalar, çocuklara her gün öğütler verir fakat verilen öğütlerin, kendileri tarafından uygulanıp uygulanmadığına dikkat etmez. İlk olarak anne babanın çocuğa davranışları, tutarlı olmalıdır. Birinin izin verdiği bir davranış diğerinden tepki görürse, çocuk her hareketinde tedirgin olacaktır.

Sevginizi gösterin

Doğru hareketlerinde yoğun sevgi gören, yanlış hareketlerinde ise büyük tepki alan çocuk, sevginin karşılıklı olduğunu düşünür. Oysa anne-babanın sevgisi, karşılıksızdır. Bu sevgiyi ona yeterince hissettirmek oldukça önemlidir. Kavrama dönemindeki çocuk, her zaman ailesinin kendi arkasında olduğunu bilmek ister.

Rekabetçi çocuklar mutsuzdur

Kardeşleri, arkadaşları arasında sürekli kıyaslama yapılan çocuğun, kendine güveni zedelenir. Oysa başkasının başarısına da sevinebilen çocuk yetiştirmek, aile bağlarını güçlendirir. Gelişim dönemindeki çocuğu, takım sporlarına yönlendirmek, başarının ortaklaşa kazanıldığını kavramasını sağlar.

İşe yaradığını hissettirin

"Sen küçüksün, yapamazsın" şeklinde uyarılar, çocuğun kendini işe yaramaz hissetmesini sağlar. Daha küçük yaşlarda, çocuğa yapabileceği işler vermek gerekir. Böylece kendine güveni gelişecek, başarma duygusunu tadacaktır.

Kimse mükemmel değildir

Çocuktan mükemmel olmasını beklemek, ona çok büyük bir sorumluluk yükler. Çocuk, hangi yaşta olursa olsun, yanlışları olabileceğini bilmek gerekir.

Geçmişte yaptığı hataları hatırlatmayın

küçük yaşlarda, arkadaşlarının etkisi ile her çocuk farklı alışkanlıklara kayabilir. Bu hataları düzeltmek için, ailelerin çocukla iletişimi oldukça önemlidir. Yapılan hataların sürekli hatırlatılması ise çocuğun kendisine güvendiğini hissettiren farklı dostlar edinip, aileden uzaklaşmasına neden olur. Geçmişi bir kenara bırakıp, çocuğa duyulan güven hissettirilmelidir.

Sizin için ne kadar değerli olduğunu gösterin

Çocukların mutlu olması için ona pahalı hediyeler almak yetmez. Bunun yerine, ne kadar önemli olduğunu sevginiz ile göstermeniz gerekir. Onu dinleyerek, sevgi göstererek yetiştirmek, para ile alınan hediyelerden çok daha değerlidir.
Bu yazılar ilginizi çekebilir
Çocuk yetiştirirken yapılması gerekenler nelerdir?
Çocuk yetiştirmek neyi gerektirir?
Çocuğunuzu dışarıdaki şiddetten korumak için ne yaparsınız?
Ailenin eğitime faydası ve zararları nelerdir?

Yorumlar